De kracht van kwaliteit hebben en behouden
“Aartsen is een internationaal opererend importbedrijf in groenten en fruit met vestigingen in Breda, Venlo, St. Katelijne-Waver en Hong Kong. Onze kracht zit in het hebben en behouden van de beste kwaliteit.” Marc de Bondt is QA Officer bij deze mooie organisatie en samen met collega’s is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit en de voedselveiligheid.
Marc: “Het zal je niet verbazen dat we met veel aspecten rekening moeten houden. Van regelgeving tot marktwerking en van certificeringseisen tot andere verplichtingen. Er werken zo’n 250 mensen bij Aartsen op diverse vestigingen. We moeten de kwaliteit van binnenkomst tot aan de klant borgen. Kwaliteit die afhankelijk is van meerdere factoren, er kunnen bijvoorbeeld wat zwakkere producten aankomen uit het buitenland, omdat daar de grond heel nat was. Ik noem maar een voorbeeld. Als de producten bij ons binnenkomen, doen onze interne of externe keurmeesters standaard een ingangscontrole. Die beoordelen de partij en geven groen licht. Als de kwaliteit onvoldoende is wordt het gedeclassificeerd. En dat is pas het begin, gedurende de opslagperiodes vinden er ook controles plaats natuurlijk.”
Alles moet altijd voldoen
“Voor Aartsen is het dus van cruciaal belang dat tijdens elke stap in het proces iedereen weet waar hij of zij op moet letten. Marc: “We willen uiteraard voldoen aan wetten en eisen die van buitenaf zijn opgelegd, maar we willen ook onze eigen kwaliteitsstandaarden waarborgen. Het is cruciaal dat alle medewerkers goed op de hoogte zijn en weten wat ze moeten doen of laten. We werkten voor ons Kwaliteits Management Systeem al met de applicatie van Kleemans, zij verzorgen ook onze interne audits. Het KMS is een cruciaal onderdeel van de kwaliteits- en voedselveiligheidswaarborging. We zijn erg te spreken over de applicatie, het werkt overzichtelijk en gemakkelijk.”
E-learning
“Maar naast een goed ingericht Kwaliteits Management Systeem moeten medewerkers ook getraind worden. Op meerdere gebieden. Denk aan het herkennen van voedselfraude en fouten bij de lossingsprocedure. Maar ook aan algemene orde en netheid. Via Kleemans werden we op de elektronische leeromgeving van Pro-aQt gewezen. Een applicatie voor e-learnings. Dat werkt prima, al moesten we in het begin wel even wennen eerlijk gezegd. Nu we het onder de knie hebben, zien we alleen maar voordelen. Binnen de leeromgeving kunnen we medewerkers trainen en toetsen. Het platform heeft een goede handleiding en de persoonlijke begeleiding van Pro-aQt was prettig. Mede daardoor hadden we toch snel in de smiezen hoe het werkt. Op dit moment hebben we twee e-learnings, HACCP voor nieuwe collega’s en de jaarlijkse kwaliteitstraining. We willen altijd blijven innoveren, dus in de toekomst zullen wij dit verder uit gaan breiden. Wat er leuk is aan mijn werk? Als QA Officer heb je heel veel contact met andere afdelingen. Elke afdeling heeft een eigen cultuur, ik vind het leuk om een passende benadering te vinden. Dat zorgt voor uitdagingen en dynamiek, dat past wel bij mij. Uiteindelijk zijn wij als team verantwoordelijk voor de kwaliteit, waar iedereen op een andere manier aan bijdraagt.”